Boogsport

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren

Hand & Kruisbogen

In onze online hand & kruisbogen shop vind je altijd een groot aanbod van verschillende soorten hand- en kruisbogen. We hebben zowel instapmodellen als kruisbogen voor de gevorderde boogschutter. Daarnaast kan je bij ons ook terecht voor handboog accessoires en kruisboog accessoires. Hierbij kan je denken aan kruisboog richtkijkers of handboog richtkijkers. Van normale lenzen tot aan red dots. Wat je ook zoekt, handbogen kopen en kruisbogen kopen doe je bij Richtkijkers.nl!

Wat is het verschil tussen een kruisboog en een handboog?

In onze online hand & kruisbogen shop kies je uit zowel handbogen als kruisbogen.
Bij de handboog trekt de schutter de boogpees naar achteren waardoor deze op spanning wordt gebracht. Wanneer deze los wordt gelaten schiet de pijl richting het doel. De handboog lijkt op een “traditionele boog” zoals je die kent uit de films en geschiedenisboeken. Ze zijn gemaakt van lichte en sterke materialen.
Bij de kruisboog wordt de boogpees ook op spanning gebracht. Het verschil met de handboog is dat de spanning op de boogpees niet door de hand wordt vastgehouden. De kruisboog kan pijlen met een hogere snelheid schieten dan een handboog. Veel kruisbogen hebben een systeem waarbij het opspannen van de boogpees wordt gedaan met een hulpmiddel.

Wat is het verschil tussen een recurve boog en een compound boog?

Grofweg zijn er twee soorten kruisbogen beschikbaar: de recurve boog en de compound boog. Er zijn enkele verschillen tussen de twee soorten bogen. Zowel kruisbogen als handbogen worden uitgevoerd als recurve en compound boog.
•    De recurve kruisboog is het type kruisboog dat ook wordt gebruikt op de Olympische Spelen. De boog is minder complex dan de compound kruisboog en makkelijker te gebruiken voor beginnende boogschutters. Ook heeft een recurve kruisboog veel minder afstelling nodig dan de compound kruisboog.
•    De compound kruisboog gebruikt een katrolmechanisme om de boogpees eenvoudiger op te spannen. Hierdoor schiet de compound kruisboog eenvoudiger pijlen af met een hoger aantal FPS (feet per second). Vanwege de techniek moet de compound kruisboog wel worden afgesteld.

Hoe kan je een kruisboog opspannen?

Er zijn diverse manieren om je kruisboog op te spannen:
•    Met de hand. Hoewel dit steeds minder voorkomt is het mogelijk om je kruisboog met de hand op te spannen. Dit is vaak niet mogelijk met kruisbogen die pijlen vuren met een hoge FPS, omdat het dan te zwaar is om de boogpees op te spannen.
•    Met een spanhulp. Hierbij wordt met behulp van een speciaal touw de pees op spanning gebracht. Hierdoor kost het opspannen 50 procent minder kracht.
•    Met een handspanner. Deze kan op een boog worden bevestigd. Ook hebben sommige kruisbogen een ingebouwde handspanner. Hiermee kan je door te draaien aan een hendel de pees opspannen. Hier is nauwelijks kracht voor nodig. Het enige nadeel is dat het spannen geluid maakt, wat voor jagers een obstakel kan zijn.

Handboog of kruisboog kopen, waar op letten?

Bij het kopen van een handboog of kruisboog kan je jezelf de volgende vragen stellen:
•    Ben je een beginner, fanatieke sporter, of professional? Wanneer je net begint is een handboog of een recurve kruisboog waarschijnlijk geschikt. Een boog met een te hoge FPS kan bovendien erg zwaar zijn voor je armen.
•    Wat is je budget? Handbogen zijn vaak goedkoper dan kruisbogen en recurve bogen zijn vaak goedkoper dan compound bogen. In de online hand & kruisbogen shop van Richtkijkers.nl vind je altijd een boog voor ieder budget.
•    Welke accessoires heb je nodig? Een richtkijker voor je kruisboog of handboog? Een red dot? Een spanhulp? Wat je ook zoekt, je vindt het in onze webshop.
•    Waarop en waarmee ga je schieten? Schiet je op een vereniging? Dan zijn de targets misschien al voor je geregeld. Schiet je op eigen terrein? Dan moet je zelf je targets kopen. Ook moet je voor je eigen pijlen zorgen.

Het uitzoeken van een kruisboog of handboog en de bijbehorende accessoires is niet eenvoudig, maar wel erg leuk! Overweeg je om te beginnen met boogschieten en weet je niet goed welke boog je in huis moet halen? Onze experts helpen je graag met het maken van de juiste keuze. We staan voor je klaar via de mail of telefoon.

Bezig met laden...
Even wachten...