Welke richtkijker moet ik kiezen?

Een richtkijker bepaalt hoe accuraat uw geweer of pistool kan zijn. Zo simpel is het. Daarom is het maken van de juiste keuze voor u essentieel. Hiervoor kunt u gebruik maken van de expertise van richtkijkers.nl of wellicht de adviezen van iemand in uw directe omgeving. Feit is dat u de beste keuze kunt maken als u zelf ook enige basiskennis heeft van richtkijkers. Wij hopen u met onderstaande informatie een stukje op weg te helpen.  

Gebruiksdoel

Er zijn verschillende toepassingen waarbij gebruik gemaakt wordt van een richtkijker:

- Bij de drijfjacht wordt gejaagd op dieren die door drijvers worden opgejaagd. Een bekend voorbeeld hiervan is de eendenjacht. Hiervoor worden vaak richtkijkers gebruikt met een kleine vergroting, omdat er snel gereageerd moet kunnen worden.-

- Bij drukjacht spoort de jager zelf de dieren op. Hierdoor is vaak meer tijd om de richtkijker af te stellen. Daarom wordt hier vaak gebruik gemaakt van een richtkijker met variabele vergroting.

- Bij de schietsport wordt geschoten op diverse (niet levende) doelen op verschillende afstanden. Hierbij worden diverse soorten richtkijkers gebruikt door de gebruikers.

Dradenkruis

Dradenkruizen bestaan in diverse vormen. Het meest traditionele dradenkruis bestaat uit twee gekruiste lijnen, waarbij het snijpunt op het doel wordt gericht. Dunne dradenkruizen zijn het meest geschikte in situaties waarbij de achtergrond een ondergeschikte rol speelt. Bij een complexe achtergrond. Een combinatie van deze is het duplex dradenkruis, waarbij de lijn aan de buitenkant dikker is en verder naar binnen dunner is.

IR

IR staat voor Illuminated Reticle en is een functie waarbij het dradenkruis kan worden verlicht, vaak in een vijftal stappen. Dit maakt het gemakkelijker om bij slechte lichtomstandigheden toch accuraat te richten.

Mil Dot

Mil dots zijn onderverdelingen van het dradenkruis door middel van bolletjes of streepjes. Deze functie maakt het mogelijk om een afwijking op verschillende afstanden te corrigeren. Als u bijvoorbeeld 1 mil dot corrigeert op een afstand van 100 meter, dan komt dat overeen met 10 centimeter ten opzichte van het doel.

Red dot

Een red dot is een richtmiddel waarbij een rood puntje in het gezichtsveld geprojecteerd wordt. Dit punt wordt vervolgens op het doel gericht. Red dots bestaan in verschillende modellen, een kleine buisvorm of een klein scherm. Duurdere modellen zijn parallaxvrij, hetgeen betekent dat er geen afwijking plaatsvindt als u scheef in de red dot kijkt. 

Zoom

Zoom richtkijkers hebben een variabele vergroting, waarbij op korte afstanden een lagere vergroting en vanzelfsprekend op langere afstand een hogere vergroting wordt gebruikt. Bij een richtkijker wordt het begin van de kijker “occulair” en het uiteinde “objectief” genoemd. Hoe groter het objectief, hoe meer licht in de kijker kan komen. Bij richtkijkers worden de vergroting en de objectief maat vaak in een getal weergegeven. Bijvoorbeeld 4x50 betekent een vergroting van 4 en een objectiefdiameter van 50 mm. 4-16x56 betekent een variabele vergroting van 4 tot 16 keer en een objectiefdiameter van 56 mm. 

AO

AO staat voor adjustable objective en betekent verstelbare lens. Deze functie maakt het mogelijk om op verschillende afstanden de kijker scherp te stellen en wordt daarmee ook gebruikt om de juiste afstand tot het doel te bepalen. Daarnaast zorgt deze functie er voor dat er geen parallax afwijking ontstaat. Parallax ontstaat als er niet altijd onder dezelfde hoek in de lens wordt gekeken. 

MOA

MOA staat voor minutes of angle. Deze functie is bedoeld om een afwijking ten opzichte van het doel te verstellen. Op langere afstanden zal vanwege de zwaartekracht het inslagpunt veranderen. Door met “kliks” de richtkijker anders in te stellen, kan het nulpunt worden aangepast. 

Sidewheel

Een sidewheel wordt gebruikt voor het scherpstellen van een richtkijker. Een sidewheel wordt meestal over de originele focus knop geschoven. Doordat het wiel groter is, wordt het mogelijk om nauwkeuriger het beeld scherp te stellen.

Narichten

Narichten is het handhaven van de oorspronkelijke houding, nadat het schot is gelost. Op deze wijze voorkomt u dat alsnog een afwijking in de baan van de kogel ontstaat.

FOV

FOV staat voor Field-of-View en is het volledige beeld dat u ziet door de richtkijker. Een field of view wordt verkleint door bijvoorbeeld in te zoom op een doel.  is dit meestal het subjectieve gezichtsveld. Als u dat deelt door de vergroting heeft u het gezichtsveld in graden. Vermenigvuldig dit met 17,5 dan heeft u het gezichtsveld op 1000 meter.

Oog en Oculair

Een belangrijk element bij richtkijkers is de afstand in centimeters tussen het oog en het oculair waarbij nog steeds een volledig beeld kan worden gezien.  

Onderhoud

Stof kan eenvoudig worden weggeblazen. Met een cameralens doek of microvezel doek kunt u de lenzen schoonmaken. Eventueel is dit te combineren met lens cleaner of alcohol. De behuizing van de richtkijker kunt u voorzichtig schoonmaken met spaarzaam warm water en een milde reiniger. Wees bijzonder voorzichtig met de coating van de lenzen, deze zijn heel gevoelig voor krassen. Raadpleeg ook altijd de gebruiksaanwijzing van de richtkijker voor het correcte onderhoud.

Richtkijkers demonteren

Dit is heel simpel: doe dit niet! De richtkijkers zijn meestal met stikstof gevuld om beslaan van de lenzen te voorkomen. Indien u desondanks van mening bent dat uw richtkijker gedemonteerd zou moeten worden, neem dan altijd contact op met richtkijkers.nl.